Για την πλοήγηση


Άρθρα από τον Αγγειολόγο - Αγγειοχειρουργό Μουστόγιαννη Πέτρο στο Χαλάνδρι


Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής. Μας αφορά όλους!

Κάθε χρόνο σε περίπου 200000 νέους ασθενείς παγκοσμίως διαγιγνώσκεται ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής. Είναι γνωστό επίσης ότι η

ρήξη του ανευρύσματος οδηγεί στο θάνατο σε ποσοστό 80%, ενώ υπολογίζεται ότι σε ποσοστό 5-10% των ανδρών ηλικίας 65-79 ετών έχουν ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής. Στις γυναίκες η συχνότητα κοιλιακών αορτικών ανευρυσμάτων είναι μικρότερη.

 

Τι είναι η κοιλιακή αορτή και ποια τα συμπτώματα του ανευρύσματος της κοιλιακής αορτης.

Η αορτή είναι η μεγαλύτερη αρτηρία η οποία μεταφέρει οξυγονωμένο αίμα από την καρδιά προς όλα τα σημεία του σώματος. Τις περισσότερες φορές δεν εμφανίζονται συμπτώματα και όταν υπάρχουν εμφανίζονται με τη μορφή πόνου στην κοιλιακή χώρα(πέριξ του ομφαλού), στην οσφύ ή στο θώρακα.

περισσότερα

Καρωτιδική νόσος

Τι είναι η καρωτιδική νόσος;

Οι καρωτίδες παρέχουν οξυγονωμένο αίμα στον εγκέφαλο, η αιμάτωση του οποίου γίνεται από τις δύο καρωτίδες αρτηρίες και τις δύο σπονδυλικές που βρίσκονται εκατέρωθεν του τραχήλου. Όπως οποιαδήποτε αρτηρία στο ανθρώπινο σώμα, έτσι και οι καρωτίδες μπορεί να προσβληθούν από την αθηρωματική νόσο και να μιλάμε για στένωση της καρωτίδας όταν η παροχή αίματος  είναι μειωμένη ή για πλήρη απόφραξη αυτής.

περισσότερα

Κιρσοί - Ευρυαγγείες

Τι είναι οι κιρσοί;

Το φλεβικό σύστημα έχει ως αποστολή την αποθήκευση και επιστροφή του αίματος στην καρδιά καθώς και τη ρύθμιση της θερμοκρασίας με τη διατήρηση της αιμοδυναμικής του άκρου.

Κιρσός ονομάζεται η σακοειδής, κυλινδρική και κομβολογιοειδής διάταση και επιμήκυνση του υποδορίου φλεβικού συστήματος.

Γιατί εμφανίζονται οι κιρσοί και ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την εμφάνισή τους.

Οι κιρσοί είναι αποτέλεσμα αιμοδυναμικών διαταραχών που έχουν ως αποτέλεσμα την εξασθένιση του φλεβικού τοιχώματος,τη διάτασή του τόσο σε μήκος όσο και σε διάμετρο και της στροβιλώδους ανάστροφης ροής που δημιουργείται στο επίπεδο της κατεστραμένης βαλβίδας. Σύμφωνα με μία άλλη θεωρία οι βαλβίδες πρώτα γίνονται ανεπαρκείς και μετά εμφανίζονται οι κιρσοί.     
 

περισσότερα

Φλεβική θρόμβωση και πνευμονική εμβολή

Το φλεβικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού αποτελείται από τρία είδη φλεβών: το επιφανειακό το οποίο βρίσκεται στο υποδόριο ή αλλιώς επιπολής σύστημα, το σύστημα των φλεβών που βρίσκεται μεταξύ των μυϊκών περιτονιών ή αλλιώς εν τω βάθει και το σύστημα των διατιτραινουσών  φλεβών που συνδέει τα άλλα δύο συστήματα. Ο ρόλος του φλεβικού συστήματος είναι τριπλός, αφενός επιστρέφει το αίμα πίσω στην καρδιά, αφετέρου το αποθηκεύει και ρυθμίζει και τη θερμοκρασία του σώματος.

περισσότερα

Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής (ΑΚΑ)

Με τον όρο «ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής» (ΑΚΑ), περιγράφουμε μια κατάσταση κατά την οποία η μεγαλύτερη αρτηρία του σώματος μας, η αορτή, παρουσιάζει αύξηση της διαμέτρου της, τουλάχιστον 2 φορές μεγαλύτερη από το φυσιολογικό.

περισσότερα

Διαβητική Μακροαγγειοπάθεια

Το σύνολο σων παθολογικών εκδηλώσεων που προκαλούνται από την επίδραση σδ στις μικρές και κυρίως στις μεσαίου μεγέθους αρτηρίες.

περισσότερα

Αρτηριακή Αθηρωμάτωση

Για μια νόσο που μας αφορά όλους , την προσβολή των αρτηριών από αθηρωματωση, καθώς και για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να την προλάβουμε, να την περιορίσου με, αλλά και να τη θεραπεύσου με μας μιλά ο αγγειολόγος -αγγειοχειρουργός Πέτρος Μουστόγιαννης.

περισσότερα

Θρομβοεμβολική Νόσος – Πρόληψη

Η πνευμονική εμβολή (ΠΕ), είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου ενδονοσοκομειακά, που μπορεί να προληφθεί .

Το 90% των ΠΕ οφείλονται σε τω εν βάθει φλεβική θρόμβωση (ΕΦΘ) των κάτω άκρων.

περισσότερα

Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια

Με τον όρο Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια περιγράφουμε μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία παρουσιάζονται διαταραχές στη φλεβική κυκλοφορία του αίματος, δηλαδή στην επιστροφή του προς την καρδιά. Το φλεβικό δίκτυο αποτελείται από το εν τω βάθει και το επί πολής (επιφανειακό) φλεβικό σύστημα και η φλεβική ανεπάρκεια (ΦΑ) εμφανίζεται και στα δύο. Πολλές φορές χρησιμοποιείται ο όρος φλεβίτιδα , πράγμα όμως που δεν είναι απόλυτα σωστό, γιατί αυτός ο όρος περιγράφει μόνο ένα αρκετά προχωρημένο στάδιο της νόσου.

περισσότερα